Vissza

Meggyes pite frangipán krémmel

Hozzávalók: 

Omlós tészta:

  • 15 dkg liszt
  • 12 dkg hideg vaj
  • 1 csipet só
  • 5 evőkanál hideg víz

 

Töltelék:

  • 15 dkg mandula
  • 7 dkg cukor
  • 5 evőkanál puha vaj
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál keserű mandulakivonat (nem aroma!)
  • 1 teáskanál rum
  • 1 citrom reszelt héja
  • 20 dkg magozott meggy

 

Elkészítés:

  1. A tésztához a vajat apró kockákra vágjuk, egy nagyobb tálban összemorzsoljuk a liszttel és a sóval. Annyi vizet adunk hozzá, amitől ruganyos lesz, de nem ragacsos. Gyorsan összegyúrjuk, fóliába tekerjük, és 1 órára a hűtőbe tesszük.
  2. Kinyújtjuk a tésztát, kerek piteformába terítjük. A sütőt 180 °C fokra előmelegítjük. A tésztára sütőpapírt teszünk, amire rizst vagy lencsét szórunk nehezéknek, és így sütjük 20 percig. Ekkor levesszük róla a papírt a nehezékkel, és újabb 10 percig sütjük.
  3. A töltelékhez a mandulát ledaráljuk a cukorral, hozzáadjuk a meggy kivételével az összes többi hozzávalót, és tovább daráljuk késes robotgépben.
  4. A tölteléket az elősütött tésztára kenjük. A meggyet kimagozzuk, a süteményre helyezzük. 25-30 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a töltelék felemelkedik, a gyümölcs pedig megpuhul. Szeletelés előtt teljesen kihűtjük.

 

Source/Copy right: Havas Dóra

Császármorzsa karamellizált sárgabarackkal és lekvárral

Hozzávalók 2-4 főre Elkészítési idő: kb. 30 perc   Hozzávalók a tésztához: 180 g tej 3 db tojás 20+40 g kristálycukor 1 csomag vaníliás cukor 1 csipet só 20 g búzadara 90 g finomliszt   A sütéshez: 18 g napraforgóolaj 36 g vaj   A tálaláshoz: 4-6 db sárgabarack 15 g porcukor 120 g sárgabaracklekvár […]