Vissza

Meggyes pite frangipán krémmel

Hozzávalók: 

Omlós tészta:

  • 15 dkg liszt
  • 12 dkg hideg vaj
  • 1 csipet só
  • 5 evőkanál hideg víz

 

Töltelék:

  • 15 dkg mandula
  • 7 dkg cukor
  • 5 evőkanál puha vaj
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál keserű mandulakivonat (nem aroma!)
  • 1 teáskanál rum
  • 1 citrom reszelt héja
  • 20 dkg magozott meggy

 

Elkészítés:

  1. A tésztához a vajat apró kockákra vágjuk, egy nagyobb tálban összemorzsoljuk a liszttel és a sóval. Annyi vizet adunk hozzá, amitől ruganyos lesz, de nem ragacsos. Gyorsan összegyúrjuk, fóliába tekerjük, és 1 órára a hűtőbe tesszük.
  2. Kinyújtjuk a tésztát, kerek piteformába terítjük. A sütőt 180 °C fokra előmelegítjük. A tésztára sütőpapírt teszünk, amire rizst vagy lencsét szórunk nehezéknek, és így sütjük 20 percig. Ekkor levesszük róla a papírt a nehezékkel, és újabb 10 percig sütjük.
  3. A töltelékhez a mandulát ledaráljuk a cukorral, hozzáadjuk a meggy kivételével az összes többi hozzávalót, és tovább daráljuk késes robotgépben.
  4. A tölteléket az elősütött tésztára kenjük. A meggyet kimagozzuk, a süteményre helyezzük. 25-30 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a töltelék felemelkedik, a gyümölcs pedig megpuhul. Szeletelés előtt teljesen kihűtjük.

 

Source/Copy right: Havas Dóra

Nyári frissítő saláta

Hozzávalók 2 személyre: 2 cikk görögdinnye 4 evőkanál fetasajt 1 db őszibarack (vagy más barackféle) 2 marék madársaláta 1 kisebb fej lilahagyma 1/2 csokor menta bors, olívaolaj ízlés szerint   Elkészítés: A dinnyét és a barackot kisebb darabokra vágjuk, majd egy tányérra tesszük, megszórjuk a fetával, a felszeletelt hagymával és a salátával. Rátépkedjük a mentát, […]

Zöldségnyárs grillezett sajttal

Hozzávalók 2-3 fő részére: 2 db sárgarépa 2 db kápia paprika 2 db erős hegyes paprika 2 db TV paprika 1 db cukkini 1 db padlizsán 1 db Halloumi sajt (grillsajt) finomsó frissen őrölt feketebors 8 ág kakukkfű 1 kis csokor menta 350 g görög joghurt 1 dl olívaolaj 3-4 db paradicsom 1-2 szál újhagyma […]