Vissza

Savanyított sárgarépa

Hozzávalók: 

  • sárgarépa
  • fűszerek
  • víz

 

Elkészítés:

  1. Először a felöntőlevet készítjük el. Felforraljuk a vizet, majd, amikor szobahőmérsékletűre hűl vissza, hozzáadunk literenként 1 csapott evőkanál (kb. 20 g) sót.
  2. A sárgarépákat megmossuk, meghámozzuk és vékonyabb, hosszúkás szeletekre vágjuk. Vigyázat ne daraboljuk nagyon apróra, mert akkor a tejsavbaktériumok miatt savanyúságunk könnyen túlérhet, idő előtt megpuhulhat.
  3. A feldarabolt zöldségeket nyomkodjuk jó szorosan az előkészített befőttesüvegbe. Figyeljünk rá, hogy minél kevesebb levegő maradjon a szálak/szeletek között, és csak annyi zöldséget tegyünk egy üvegbe, hogy leszorítóval együtt se érjen feljebb az üveg nyakánál. Ekkor adható hozzá bármilyen fűszer: például kapor, bazsalikom vagy kakukkfű. Szorítsuk le a zöldségeket egy nagyobb zöldségdarabbal.
  4. Öntsük rá a felöntőlevet a zöldségre úgy, hogy azt legalább egy ujjnyival teljesen ellepje. Figyeljünk arra, hogy sehol ne maradjanak buborékok, rázogassuk meg az üveget, hogy a maradék levegő távozhasson! Ezek után zárjuk le az üveget és tegyük egy tálba, közvetlen napfénytől védett, 20-22 °C fokos helyre!
  5. Naponta egy, de ha kell, akár 2-3 alkalommal lazítsunk egy kicsit a kupakon. Óvatosan engedjük ki a keletkező szén-dioxidot lehetőleg úgy, hogy nem vesszük le az üvegről a tetőt.
  6. Időjárástól függően körülbelül a harmadik naptól már elkezdhetjük kóstolgatni a savanyúság levét. Ha már elég savanyúnak érezzük, zárjuk jól vissza az üvegre a tetőt, majd tegyük a hűtőbe. A hideg hatására a tejsavbaktériumok tevékenysége lelassul, a savanyúság akár hónapokig is eláll. A sárgarépa eleinte még túl keménynek tűnhet, de a hűtőben tárolva néhány nap alatt bepuhul majd.

 

Source/Copy right: Fülöp Lili

 

Nyári frissítő saláta

Hozzávalók 2 személyre: 2 cikk görögdinnye 4 evőkanál fetasajt 1 db őszibarack (vagy más barackféle) 2 marék madársaláta 1 kisebb fej lilahagyma 1/2 csokor menta bors, olívaolaj ízlés szerint   Elkészítés: A dinnyét és a barackot kisebb darabokra vágjuk, majd egy tányérra tesszük, megszórjuk a fetával, a felszeletelt hagymával és a salátával. Rátépkedjük a mentát, […]

Zöldségnyárs grillezett sajttal

Hozzávalók 2-3 fő részére: 2 db sárgarépa 2 db kápia paprika 2 db erős hegyes paprika 2 db TV paprika 1 db cukkini 1 db padlizsán 1 db Halloumi sajt (grillsajt) finomsó frissen őrölt feketebors 8 ág kakukkfű 1 kis csokor menta 350 g görög joghurt 1 dl olívaolaj 3-4 db paradicsom 1-2 szál újhagyma […]