Vissza

Zöldborsóleves zöldborsó puffanccsal

Hozzávalók 4 főre
Elkészítési idő: 40 perc
Főzési idő:  25 – 30 perc

 

Hozzávalók: 

  • 450 g zöldborsó a leveshez
  • 120 g fagyott zöldborsó a puffancsokhoz
  • 4 szelet bacon
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 db tojás
  • 15 g liszt
  • 1 mokkáskanál és 1 evőkanál só
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • néhány ág menta
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 200 g tejföl

 

Elkészítés:

Egy lábasban kezdjünk el melegíteni legalább 3 liter vizet. Amikor felforr, öntsük bele a 450 g borsót, és adjunk hozzá egy evőkanál sót. Közepes lángon főzzük addig, amíg megpuhulnak a borsószemek. Ez körülbelül 15-18 percig tart. A puha borsóból vegyünk ki 100 grammnyit, és hűtsük le hideg vízzel.

A főzővíz egyharmadát öntsük a turmixgépbe. Ezután szűrjük le a maradék borsót, és ezt is borítsuk a turmixba. Adjuk hozzá a tejfölt, a cukrot, és turmixoljuk addig, míg szép, sima, világoszöld levest kapunk. Ez a leves hidegen az igazi! Hűtsük le teljesen, mielőtt tálaljuk. A nyári hőségben szuper frissítő.

A borsópuffancshoz vágjuk kockára a bacont, és kezdjük el pirítani egy serpenyőben, kevés olajon. Közben pucoljuk meg a hagymát, és azt is aprítsuk fel. Adjuk hozzá a baconhöz. Pirítsuk 1-2 percig, majd szedjük ki egy edénybe, és hagyjuk egy kicsit hűlni. Mossuk meg, és csipkedjük le a mentaleveleket. Néhány levelet tegyünk félre a díszítéshez. A többit vágjuk apróra, és adjuk hozzá a hagymás baconhöz. Tudom, tudom – furcsának hangzik, de higgyétek el, a végeredmény nagyon finom lesz!

120 gramm még fagyos zöldborsót öntsünk az aprítógépbe, és szórjunk rá a lisztet. Tegyük rá a tetejét, és a gépet szakaszosan működtetve, ki-bekapcsolva aprítsuk fel a borsót. Ne ijedjetek meg! Az elején a kemény borsószemek miatt nagyon hangos lesz. Ha porrá őrölte a gép a borsót, adjuk hozzá a baconös keveréket, a tojást, a mokkáskanál sót és az olívaolaj felét. Így együtt keverjük a géppel addig, amíg összeáll.

A sütőt melegítsük fel 200 °C-ra. A minimuffin-forma mélyedéseit kenjük ki pár csepp olívaolajjal, és tegyük be a sütőbe 3-4 percre. Majd vegyük ki, és a mélyedésekbe kanalazzunk 1-1 teáskanálnyit a borsópuffancs masszájából. A formában lévő olaj egy kicsit füstölni fog, de ez teljesen normális, nem kell izgulni miatta. Ha az összes masszát belekanalaztuk a formába, tegyük vissza a sütőbe. 10-12 perc alatt készre sül.

Jöhet a tálalás. Öntsünk 2 deciliter levest egy pohárba, és tegyünk bele 2 evőkanálnyit a félretett zöldborsóból. A puffancsokat húzzuk fel egy akkora fanyársra, ami hosszabb a pohár szájánál. Tegyük a nyársat a pohárra, és díszítsük mentalevéllel.

 

Recept: Bernáth József

Kápiapaprika krém recept

Hozzávalók 2 személyre: 1 kg kápiapaprika 1 csokor petrezselyem 2 gerezd fokhagyma 2 evőkanál olíva olaj só ízlés szerint   Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 200 Celsius-fokra, a megmosott paprikákat és a megpucolt fokhagymákat tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Kezdjük el sütni, majd, amikor már színt kaptak a paprikák, fordítsunk rajtuk egyet. Akkor lesznek készen, […]

Szamócafagylalt

Hozzávalók: 125 g szamóca 40 g cukor 10 cl tejszín 250 g görög joghurt Mosd meg az földieper szemeket és szedd le a száraikat. Néhányat szeletelj fel, a többit turmixold össze. Egy tálban verd fel a tejszínt elektromos habverővel, majd add hozzá a cukrot, ezután még 1-2 percig keverd a habverővel alacsonyabb fokozaton, hogy feloldódjon […]