Hozzávalók 4 főre
Elkészítési idő: 40 perc
Főzési idő: 25 – 30 perc
Hozzávalók:
- 450 g zöldborsó a leveshez
- 120 g fagyott zöldborsó a puffancsokhoz
- 4 szelet bacon
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1 db tojás
- 15 g liszt
- 1 mokkáskanál és 1 evőkanál só
- 1 evőkanál kristálycukor
- néhány ág menta
- 0,5 dl olívaolaj
- 200 g tejföl
Elkészítés:
Egy lábasban kezdjünk el melegíteni legalább 3 liter vizet. Amikor felforr, öntsük bele a 450 g borsót, és adjunk hozzá egy evőkanál sót. Közepes lángon főzzük addig, amíg megpuhulnak a borsószemek. Ez körülbelül 15-18 percig tart. A puha borsóból vegyünk ki 100 grammnyit, és hűtsük le hideg vízzel.
A főzővíz egyharmadát öntsük a turmixgépbe. Ezután szűrjük le a maradék borsót, és ezt is borítsuk a turmixba. Adjuk hozzá a tejfölt, a cukrot, és turmixoljuk addig, míg szép, sima, világoszöld levest kapunk. Ez a leves hidegen az igazi! Hűtsük le teljesen, mielőtt tálaljuk. A nyári hőségben szuper frissítő.
A borsópuffancshoz vágjuk kockára a bacont, és kezdjük el pirítani egy serpenyőben, kevés olajon. Közben pucoljuk meg a hagymát, és azt is aprítsuk fel. Adjuk hozzá a baconhöz. Pirítsuk 1-2 percig, majd szedjük ki egy edénybe, és hagyjuk egy kicsit hűlni. Mossuk meg, és csipkedjük le a mentaleveleket. Néhány levelet tegyünk félre a díszítéshez. A többit vágjuk apróra, és adjuk hozzá a hagymás baconhöz. Tudom, tudom – furcsának hangzik, de higgyétek el, a végeredmény nagyon finom lesz!
120 gramm még fagyos zöldborsót öntsünk az aprítógépbe, és szórjunk rá a lisztet. Tegyük rá a tetejét, és a gépet szakaszosan működtetve, ki-bekapcsolva aprítsuk fel a borsót. Ne ijedjetek meg! Az elején a kemény borsószemek miatt nagyon hangos lesz. Ha porrá őrölte a gép a borsót, adjuk hozzá a baconös keveréket, a tojást, a mokkáskanál sót és az olívaolaj felét. Így együtt keverjük a géppel addig, amíg összeáll.
A sütőt melegítsük fel 200 °C-ra. A minimuffin-forma mélyedéseit kenjük ki pár csepp olívaolajjal, és tegyük be a sütőbe 3-4 percre. Majd vegyük ki, és a mélyedésekbe kanalazzunk 1-1 teáskanálnyit a borsópuffancs masszájából. A formában lévő olaj egy kicsit füstölni fog, de ez teljesen normális, nem kell izgulni miatta. Ha az összes masszát belekanalaztuk a formába, tegyük vissza a sütőbe. 10-12 perc alatt készre sül.
Jöhet a tálalás. Öntsünk 2 deciliter levest egy pohárba, és tegyünk bele 2 evőkanálnyit a félretett zöldborsóból. A puffancsokat húzzuk fel egy akkora fanyársra, ami hosszabb a pohár szájánál. Tegyük a nyársat a pohárra, és díszítsük mentalevéllel.
Recept: Bernáth József