Hozzávalók 2 főre
Elkészítési idő: 35 perc
Fagyasztási idő: (3-4 óra)
Hozzávalók:
- 250 g meggy
- 30 g kristálycukor
- 1 dl víz
- 1 kis csokor tárkony
- 1 kis csokor menta
- 1 csipet finom só
- 1 csomag vaníliás cukor
- 80 g barnacukor
- 100 g tojásfehérje
- 1 csipet finom só
- 100 g szeletelt mandula
- 100 g vaj
- 10 g zabliszt
- 10 g vaj a formát kikenni
- 5 g zabliszt a formát kilisztezni
Elkészítés:
A meggyet megmossuk, kimagozzuk, majd eligazgatjuk egy lapos tányéron, és lefagyasztjuk. Ezt akár előző este is megtehetjük, mert nagyon fontos, hogy a szemek teljesen megfagyjanak. Néhány mentalevelet félreteszünk a tálaláshoz.
Szirupot készítünk. A kristálycukor és a víz keverékét felforraljuk, sózzuk, majd beleáztatjuk a tárkonyt és a mentát, a szárával együtt. Néhány szép mandulaszeletet rászórunk egy tepsire, és 175 °C-os sütőben 7-9 perc alatt világosbarnára pirítjuk. A többi mandulát ledaráljuk.
A fagyott meggyet aprítógépben porrá őröljük, majd hozzáadjuk a leszűrt szirupot, visszatesszük az aprítógép tetejét, és összekeverjük. Ezután egy olyan edénybe öntjük, ami ideális a fagyasztóban való tároláshoz, és betesszük a fagyasztóba.
A vajból meghagyunk néhány kockát a forma kikenéséhez, a többiből barnított vajat készítünk: a vajat egy kisebb lábasba tesszük, és erős lángon melegíteni kezdjük. Kezdetben felhabzik, majd hangosan forrni kezd. Ekkor közepes erősségűre vesszük a lángot alatta. Kis idő elteltével a vaj karamell- és mogyoróillatúvá válik, valamint apró barna pöttyök is megjelennek benne. Ez azt jelenti, hogy készen vagyunk, zárjuk el alatta a lángot, és hagyjuk egy kicsit hűlni.
A zablisztből egy csapott evőkanálnyit félreteszünk a forma kilisztezéséhez, a többit összekeverjük a darált mandulával. A barnacukrot a vaníliás cukorral, a csipet sóval és a tojásfehérjével alaposan elkeverjük, de nem verjük habosra! Beleszórjuk a mandulás keverékünket, és homogén állagúra dolgozzuk. Ezután hozzáadjuk a még meleg, de nem forró barnított vajat. Ezt a tésztát érdemes előző nap elkészíteni és a hűtőben pihentetni, hogy még jobban beleoldódjon a vanília íze, és hogy sülés közben ne csapódjon ki a vaj.
A meggy sorbet-t időnként kivesszük a fagyasztóból, és felkeverjük egy villával, hogy ne fagyjon egy tömbbé. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
Egy minimuffin-sütőformát kivajazunk, kizablisztezünk. Diónyi masszát nyomunk minden mélyedésbe, majd az előmelegített sütőbe tesszük, és 15 perc alatt barnára sütjük.
A frissen kisült sütiket még melegen kiborítjuk egy tányérra, és rögtön lefóliázzuk őket, hogy ne száradjanak ki. A sorbet-t ismét megkeverjük, hogy ne álljon össze.
Tálaláskor a sorbet-ból csinos halmokat kanalazunk a tányérra és rájuk tesszük a kihűlt mandulás süteményeket. Végül a pirított, szeletelt mandulával és a mentalevelekkel díszítjük a desszertünket.
Recept: Bernáth József