Vissza

Meggysorbet lisztmentes teasüteménnyel

Hozzávalók 2 főre
Elkészítési idő: 35 perc
Fagyasztási idő: (3-4 óra)

 

Hozzávalók: 

  • 250 g meggy
  • 30 g kristálycukor
  • 1 dl víz
  • 1 kis csokor tárkony
  • 1 kis csokor menta
  • 1 csipet finom só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 80 g barnacukor
  • 100 g tojásfehérje
  • 1 csipet finom só
  • 100 g szeletelt mandula
  • 100 g vaj
  • 10 g zabliszt
  • 10 g vaj a formát kikenni
  • 5 g zabliszt a formát kilisztezni

 

Elkészítés:

A meggyet megmossuk, kimagozzuk, majd eligazgatjuk egy lapos tányéron, és lefagyasztjuk. Ezt akár előző este is megtehetjük, mert nagyon fontos, hogy a szemek teljesen megfagyjanak. Néhány mentalevelet félreteszünk a tálaláshoz.

Szirupot készítünk. A kristálycukor és a víz keverékét felforraljuk, sózzuk, majd beleáztatjuk a tárkonyt és a mentát, a szárával együtt. Néhány szép mandulaszeletet rászórunk egy tepsire, és 175 °C-os sütőben 7-9 perc alatt világosbarnára pirítjuk. A többi mandulát ledaráljuk.

A fagyott meggyet aprítógépben porrá őröljük, majd hozzáadjuk a leszűrt szirupot, visszatesszük az aprítógép tetejét, és összekeverjük. Ezután egy olyan edénybe öntjük, ami ideális a fagyasztóban való tároláshoz, és betesszük a fagyasztóba.

A vajból meghagyunk néhány kockát a forma kikenéséhez, a többiből barnított vajat készítünk: a vajat egy kisebb lábasba tesszük, és erős lángon melegíteni kezdjük. Kezdetben felhabzik, majd hangosan forrni kezd. Ekkor közepes erősségűre vesszük a lángot alatta. Kis idő elteltével a vaj karamell- és mogyoróillatúvá válik, valamint apró barna pöttyök is megjelennek benne. Ez azt jelenti, hogy készen vagyunk, zárjuk el alatta a lángot, és hagyjuk egy kicsit hűlni.

A zablisztből egy csapott evőkanálnyit félreteszünk a forma kilisztezéséhez, a többit összekeverjük a darált mandulával. A barnacukrot a vaníliás cukorral, a csipet sóval és a tojásfehérjével alaposan elkeverjük, de nem verjük habosra! Beleszórjuk a mandulás keverékünket, és homogén állagúra dolgozzuk. Ezután hozzáadjuk a még meleg, de nem forró barnított vajat. Ezt a tésztát érdemes előző nap elkészíteni és a hűtőben pihentetni, hogy még jobban beleoldódjon a vanília íze, és hogy sülés közben ne csapódjon ki a vaj.

A meggy sorbet-t időnként kivesszük a fagyasztóból, és felkeverjük egy villával, hogy ne fagyjon egy tömbbé. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.

Egy minimuffin-sütőformát kivajazunk, kizablisztezünk. Diónyi masszát nyomunk minden mélyedésbe, majd az előmelegített sütőbe tesszük, és 15 perc alatt barnára sütjük.

A frissen kisült sütiket még melegen kiborítjuk egy tányérra, és rögtön lefóliázzuk őket, hogy ne száradjanak ki.  A sorbet-t ismét megkeverjük, hogy ne álljon össze.

Tálaláskor a sorbet-ból csinos halmokat kanalazunk a tányérra és rájuk tesszük a kihűlt mandulás süteményeket. Végül a pirított, szeletelt mandulával és a mentalevelekkel díszítjük a desszertünket.

 

Recept: Bernáth József

 

Panna cotta friss eperrel

Hozzávalók 2 főre Elkészítési idő: 35 perc Dermedési idő: (1-2 óra)   Hozzávalók:  280 g 30%-os habtejszín 120 g 2,8%-os tej 3 db zselatinlap 1 rúd vanília 40 g kristálycukor 1 csipet finom só 15 g barnacukor 15 g liszt 15 g vaj 15 g mandulaliszt 100 g eper néhány levél menta   Elkészítés: A […]

Mézes sárgadinnye-krémleves

Hozzávalók 2 főre Elkészítési idő: 25 perc   Hozzávalók:  1,5 kg sárgadinnye 4 dl kókusztej 25-30 g friss gyömbér 1 db lime 50-60 g akácméz 1 csipet finom só 1 kis csokor menta   Elkészítés: A kókusztejet feltesszük melegedni, hogy a felszínén úszó összes kókuszzsír elolvadjon. A sárgadinnyét kettévágjuk, kimagozzuk, és egy karalábévájóval két tucat […]