Vissza

Mézes sárgadinnye-krémleves

Hozzávalók 2 főre
Elkészítési idő: 25 perc

 

Hozzávalók: 

  • 1,5 kg sárgadinnye
  • 4 dl kókusztej
  • 25-30 g friss gyömbér
  • 1 db lime
  • 50-60 g akácméz
  • 1 csipet finom só
  • 1 kis csokor menta

 

Elkészítés:

A kókusztejet feltesszük melegedni, hogy a felszínén úszó összes kókuszzsír elolvadjon. A sárgadinnyét kettévágjuk, kimagozzuk, és egy karalábévájóval két tucat apró gömböt kanyarintunk ki belőle. A többi dinnyehúst – körülbelül 800 g – az álló turmixba kanalazzuk.

A megmosott mentaleveleket lecsipkedjük a szárukról. Néhány szép levelet meghagyunk a díszítéshez, a többit egymásra helyezzük és egy éles késsel vékonyra vágjuk, majd összekeverjük a dinnyegolyókkal. Tálalásig hűtőbe tesszük.

Megpucoljuk a gyömbért, majd egy kis lyukú reszelőn lereszeljük. A szálas, fás részeit nem használjuk. A reszelt gyömbért a mézzel, a csipet sóval, a meleg kókusztejjel és fél lime levével együtt az állómixerben lévő dinnyehúshoz adjuk. Összeturmixoljuk őket, majd megkóstoljuk. Ha nem lenne elég pikáns, nyugodtan csavarjunk hozzá még egy kevés limelevet! Miután beízesítettük, legalább 8 órára tegyük hűtőbe. Jéghidegen az igazi! Tálaláskor a levest egy mélytányérba öntjük, rákanalazzuk a mentás dinnyegolyókat, és a félretett mentalevelekkel díszítjük.

 

Recept: Bernáth József

 

Császármorzsa karamellizált sárgabarackkal és lekvárral

Hozzávalók 2-4 főre Elkészítési idő: kb. 30 perc   Hozzávalók a tésztához: 180 g tej 3 db tojás 20+40 g kristálycukor 1 csomag vaníliás cukor 1 csipet só 20 g búzadara 90 g finomliszt   A sütéshez: 18 g napraforgóolaj 36 g vaj   A tálaláshoz: 4-6 db sárgabarack 15 g porcukor 120 g sárgabaracklekvár […]