Vissza

Mézes sárgadinnye-krémleves

Hozzávalók 2 főre
Elkészítési idő: 25 perc

 

Hozzávalók: 

  • 1,5 kg sárgadinnye
  • 4 dl kókusztej
  • 25-30 g friss gyömbér
  • 1 db lime
  • 50-60 g akácméz
  • 1 csipet finom só
  • 1 kis csokor menta

 

Elkészítés:

A kókusztejet feltesszük melegedni, hogy a felszínén úszó összes kókuszzsír elolvadjon. A sárgadinnyét kettévágjuk, kimagozzuk, és egy karalábévájóval két tucat apró gömböt kanyarintunk ki belőle. A többi dinnyehúst – körülbelül 800 g – az álló turmixba kanalazzuk.

A megmosott mentaleveleket lecsipkedjük a szárukról. Néhány szép levelet meghagyunk a díszítéshez, a többit egymásra helyezzük és egy éles késsel vékonyra vágjuk, majd összekeverjük a dinnyegolyókkal. Tálalásig hűtőbe tesszük.

Megpucoljuk a gyömbért, majd egy kis lyukú reszelőn lereszeljük. A szálas, fás részeit nem használjuk. A reszelt gyömbért a mézzel, a csipet sóval, a meleg kókusztejjel és fél lime levével együtt az állómixerben lévő dinnyehúshoz adjuk. Összeturmixoljuk őket, majd megkóstoljuk. Ha nem lenne elég pikáns, nyugodtan csavarjunk hozzá még egy kevés limelevet! Miután beízesítettük, legalább 8 órára tegyük hűtőbe. Jéghidegen az igazi! Tálaláskor a levest egy mélytányérba öntjük, rákanalazzuk a mentás dinnyegolyókat, és a félretett mentalevelekkel díszítjük.

 

Recept: Bernáth József

 

Panna cotta friss eperrel

Hozzávalók 2 főre Elkészítési idő: 35 perc Dermedési idő: (1-2 óra)   Hozzávalók:  280 g 30%-os habtejszín 120 g 2,8%-os tej 3 db zselatinlap 1 rúd vanília 40 g kristálycukor 1 csipet finom só 15 g barnacukor 15 g liszt 15 g vaj 15 g mandulaliszt 100 g eper néhány levél menta   Elkészítés: A […]

Meggysorbet lisztmentes teasüteménnyel

Hozzávalók 2 főre Elkészítési idő: 35 perc Fagyasztási idő: (3-4 óra)   Hozzávalók:  250 g meggy 30 g kristálycukor 1 dl víz 1 kis csokor tárkony 1 kis csokor menta 1 csipet finom só 1 csomag vaníliás cukor 80 g barnacukor 100 g tojásfehérje 1 csipet finom só 100 g szeletelt mandula 100 g vaj […]