Vissza

Panna cotta friss eperrel

Hozzávalók 2 főre
Elkészítési idő: 35 perc
Dermedési idő: (1-2 óra)

 

Hozzávalók: 

  • 280 g 30%-os habtejszín
  • 120 g 2,8%-os tej
  • 3 db zselatinlap
  • 1 rúd vanília
  • 40 g kristálycukor
  • 1 csipet finom só
  • 15 g barnacukor
  • 15 g liszt
  • 15 g vaj
  • 15 g mandulaliszt
  • 100 g eper
  • néhány levél menta

 

Elkészítés:

A tejet a tejszínnel együtt feltesszük melegedni, a zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk.

Kikaparjuk a vaníliamagokat, és alaposan elkeverjük a cukorral és egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a tejes tejszínhez a kikapart rúddal együtt. 85-90°C-ra elég melegítenünk a tejszínes keveréket, nem szabad felforralni! Ha felmelegedett, akkor a zselatinlapokat kicsavarjuk és hozzákeverjük. Az egészet jeges vízfürdőre tesszük, és időnként megkeverve addig hűtjük a panna cottánkat, míg kötni kezd a zselatin.

A mandulás ropogóshoz összekeverjük a barna cukrot, a lisztet, a mandulalisztet és egy csipet sót, majd összemorzsoljuk a hideg vajjal. Ne tartson túl sokáig ez a művelet, mert akkor megolvad a vaj és sülés után nagyon kemény lesz a ropogós. A tepsire mogyorónyi darabokat morzsolunk a tésztából, és 175°C-os sütőben 8-9 perc alatt készre sütjük.

A főzelék sűrűségű panna cottát levesszük a jeges vízfürdőről és poharakba töltjük. Néhány órára hűtőbe tesszük, amíg teljesen megdermed.

Az eprek szárát kivágjuk, ezután óvatosan megmossuk a gyümölcsöket, hogy ne sérüljenek. Vágjuk őket négybe – a kisebbeket elég kettőbe –, és a tálalásig a lecsipkedett mentalevelekkel együtt tegyük a hűtőbe, egy nedves papírtörlővel letakarva. Ha megdermedt a panna cotta, a kihűlt ropogóst rákanalazzuk a tetejére, majd tetszőleges mennyiségű eperrel és mentalevéllel fejezzük be a tálalást.

 

Recept: Bernáth József

 

 

Mézes sárgadinnye-krémleves

Hozzávalók 2 főre Elkészítési idő: 25 perc   Hozzávalók:  1,5 kg sárgadinnye 4 dl kókusztej 25-30 g friss gyömbér 1 db lime 50-60 g akácméz 1 csipet finom só 1 kis csokor menta   Elkészítés: A kókusztejet feltesszük melegedni, hogy a felszínén úszó összes kókuszzsír elolvadjon. A sárgadinnyét kettévágjuk, kimagozzuk, és egy karalábévájóval két tucat […]

Meggysorbet lisztmentes teasüteménnyel

Hozzávalók 2 főre Elkészítési idő: 35 perc Fagyasztási idő: (3-4 óra)   Hozzávalók:  250 g meggy 30 g kristálycukor 1 dl víz 1 kis csokor tárkony 1 kis csokor menta 1 csipet finom só 1 csomag vaníliás cukor 80 g barnacukor 100 g tojásfehérje 1 csipet finom só 100 g szeletelt mandula 100 g vaj […]