Vissza

Panna cotta friss eperrel

Hozzávalók 2 főre
Elkészítési idő: 35 perc
Dermedési idő: (1-2 óra)

 

Hozzávalók: 

  • 280 g 30%-os habtejszín
  • 120 g 2,8%-os tej
  • 3 db zselatinlap
  • 1 rúd vanília
  • 40 g kristálycukor
  • 1 csipet finom só
  • 15 g barnacukor
  • 15 g liszt
  • 15 g vaj
  • 15 g mandulaliszt
  • 100 g eper
  • néhány levél menta

 

Elkészítés:

A tejet a tejszínnel együtt feltesszük melegedni, a zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk.

Kikaparjuk a vaníliamagokat, és alaposan elkeverjük a cukorral és egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a tejes tejszínhez a kikapart rúddal együtt. 85-90°C-ra elég melegítenünk a tejszínes keveréket, nem szabad felforralni! Ha felmelegedett, akkor a zselatinlapokat kicsavarjuk és hozzákeverjük. Az egészet jeges vízfürdőre tesszük, és időnként megkeverve addig hűtjük a panna cottánkat, míg kötni kezd a zselatin.

A mandulás ropogóshoz összekeverjük a barna cukrot, a lisztet, a mandulalisztet és egy csipet sót, majd összemorzsoljuk a hideg vajjal. Ne tartson túl sokáig ez a művelet, mert akkor megolvad a vaj és sülés után nagyon kemény lesz a ropogós. A tepsire mogyorónyi darabokat morzsolunk a tésztából, és 175°C-os sütőben 8-9 perc alatt készre sütjük.

A főzelék sűrűségű panna cottát levesszük a jeges vízfürdőről és poharakba töltjük. Néhány órára hűtőbe tesszük, amíg teljesen megdermed.

Az eprek szárát kivágjuk, ezután óvatosan megmossuk a gyümölcsöket, hogy ne sérüljenek. Vágjuk őket négybe – a kisebbeket elég kettőbe –, és a tálalásig a lecsipkedett mentalevelekkel együtt tegyük a hűtőbe, egy nedves papírtörlővel letakarva. Ha megdermedt a panna cotta, a kihűlt ropogóst rákanalazzuk a tetejére, majd tetszőleges mennyiségű eperrel és mentalevéllel fejezzük be a tálalást.

 

Recept: Bernáth József

 

 

Nyári frissítő saláta

Hozzávalók 2 személyre: 2 cikk görögdinnye 4 evőkanál fetasajt 1 db őszibarack (vagy más barackféle) 2 marék madársaláta 1 kisebb fej lilahagyma 1/2 csokor menta bors, olívaolaj ízlés szerint   Elkészítés: A dinnyét és a barackot kisebb darabokra vágjuk, majd egy tányérra tesszük, megszórjuk a fetával, a felszeletelt hagymával és a salátával. Rátépkedjük a mentát, […]

Zöldségnyárs grillezett sajttal

Hozzávalók 2-3 fő részére: 2 db sárgarépa 2 db kápia paprika 2 db erős hegyes paprika 2 db TV paprika 1 db cukkini 1 db padlizsán 1 db Halloumi sajt (grillsajt) finomsó frissen őrölt feketebors 8 ág kakukkfű 1 kis csokor menta 350 g görög joghurt 1 dl olívaolaj 3-4 db paradicsom 1-2 szál újhagyma […]