Hozzávalók 2-4 főre
Elkészítési idő: kb. 30 perc
Hozzávalók a tésztához:
- 180 g tej
- 3 db tojás
- 20+40 g kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 20 g búzadara
- 90 g finomliszt
A sütéshez:
- 18 g napraforgóolaj
- 36 g vaj
A tálaláshoz:
- 4-6 db sárgabarack
- 15 g porcukor
- 120 g sárgabaracklekvár
- néhány levél friss bazsalikom
Elkészítés:
A megmosott sárgabarackokat kimagozzuk, cikkekre vágjuk, és majd csak a tálalás előtt dolgozunk vele újra.
A tésztához feltesszük a tejet melegedni. Két tojást különválasztunk. A fehérjéket félretesszük, a sárgájákhoz hozzáütjük a harmadik egész tojást. 20 g kristálycukorral, a vaníliás cukorral és a csipet sóval elkeverjük, majd hozzáadjuk a búzadarát és a lisztet is. Ha felforrt a tej, fokozatosan hozzákeverjük a tojásos-lisztes masszához. Ha hozzáadtuk az összes tejet és csomómentes a tésztánk, jól dolgoztunk. A félretett két tojásfehérjét a 40 g cukorral habbá verjük, és óvatosan fellazítjuk vele a palacsintatésztát. Sütés előtt legalább 10-12 percig hagyjuk állni.
A serpenyőt közepes fokozaton előmelegítjük. Csak akkor öntünk bele egy teáskanálnyi zsiradékot, ha már kellően felmelegedett. Ezt követően a serpenyőbe ujjnyi vastag tésztát öntünk. Körülbelül 1 percig nem is bolygatjuk. Ha sült illata van a tésztának, egy széles lapátkanállal alányúlunk, majd óvatos, de határozott mozdulattal megfordítjuk. Ha fordítás közben eltörne a palacsinta, ne szomorodjunk el, úgy is fel fogjuk majd csíkozni. A másik oldalán körülbelül fél percig sütjük, s a lapátkanállal még a serpenyőben csíkokra szabdaljuk a palacsintát. A vajon megpirult csíkokat egy meleg tányérra vagy egy kis fémedénybe öntjük, hogy langyos maradjon, amíg a többi tésztát is kisütjük. Minden új palacsinta előtt tisztára töröljük a serpenyőt, és csak előmelegítés után vajas-olajozzuk újra. Egy 25−28 cm átmérőjű palacsintasütőben 3 db palacsintát tudunk ebből a mennyiségből kisütni.
Ha elkészültek a palacsinták, tisztára töröljük a serpenyőt, beleöntjük a sárgabarackcikkeket, s megszórjuk egy kevés porcukorral. Közepes lángon 1-2 percig melegítjük. Amíg megpirul a barack, addig a még meleg morzsára rákanalazzuk a lekvárt, és megszórjuk a maradék porcukorral. A tálalást a karamellizálódott barackcikkekkel és bazsalikomlevelekkel fejezzük be.
Recept: Bernáth József