Vissza

Császármorzsa karamellizált sárgabarackkal és lekvárral

Hozzávalók 2-4 főre
Elkészítési idő: kb. 30 perc

 

Hozzávalók a tésztához:

  • 180 g tej
  • 3 db tojás
  • 20+40 g kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 20 g búzadara
  • 90 g finomliszt

 

A sütéshez:

  • 18 g napraforgóolaj
  • 36 g vaj

 

A tálaláshoz:

  • 4-6 db sárgabarack
  • 15 g porcukor
  • 120 g sárgabaracklekvár
  • néhány levél friss bazsalikom

 

Elkészítés:

A megmosott sárgabarackokat kimagozzuk, cikkekre vágjuk, és majd csak a tálalás előtt dolgozunk vele újra.

A tésztához feltesszük a tejet melegedni. Két tojást különválasztunk. A fehérjéket félretesszük, a sárgájákhoz hozzáütjük a harmadik egész tojást. 20 g kristálycukorral, a vaníliás cukorral és a csipet sóval elkeverjük, majd hozzáadjuk a búzadarát és a lisztet is. Ha felforrt a tej, fokozatosan hozzákeverjük a tojásos-lisztes masszához. Ha hozzáadtuk az összes tejet és csomómentes a tésztánk, jól dolgoztunk. A félretett két tojásfehérjét a 40 g cukorral habbá verjük, és óvatosan fellazítjuk vele a palacsintatésztát. Sütés előtt legalább 10-12 percig hagyjuk állni.

A serpenyőt közepes fokozaton előmelegítjük. Csak akkor öntünk bele egy teáskanálnyi zsiradékot, ha már kellően felmelegedett. Ezt követően a serpenyőbe ujjnyi vastag tésztát öntünk. Körülbelül 1 percig nem is bolygatjuk. Ha sült illata van a tésztának, egy széles lapátkanállal alányúlunk, majd óvatos, de határozott mozdulattal megfordítjuk. Ha fordítás közben eltörne a palacsinta, ne szomorodjunk el, úgy is fel fogjuk majd csíkozni. A másik oldalán körülbelül fél percig sütjük, s a lapátkanállal még a serpenyőben csíkokra szabdaljuk a palacsintát. A vajon megpirult csíkokat egy meleg tányérra vagy egy kis fémedénybe öntjük, hogy langyos maradjon, amíg a többi tésztát is kisütjük. Minden új palacsinta előtt tisztára töröljük a serpenyőt, és csak előmelegítés után vajas-olajozzuk újra. Egy 25−28 cm átmérőjű palacsintasütőben 3 db palacsintát tudunk ebből a mennyiségből kisütni.

Ha elkészültek a palacsinták, tisztára töröljük a serpenyőt, beleöntjük a sárgabarackcikkeket, s megszórjuk egy kevés porcukorral. Közepes lángon 1-2 percig melegítjük. Amíg megpirul a barack, addig a még meleg morzsára rákanalazzuk a lekvárt, és megszórjuk a maradék porcukorral. A tálalást a karamellizálódott barackcikkekkel és bazsalikomlevelekkel fejezzük be.

 

Recept: Bernáth József

Kevert saláta grillezett sárgabarackkal, mozzarellával

Hozzávalók 2-4 főre Elkészítési idő: kb. 30 perc   Hozzávalók:  20 g fehér balzsamecet krém 25 g olívaolaj 1 g finom só 80 g mini mozzarella 30 g darabolt mandula 120 g sárgabarack 8 g olívaolaj frissen őrölt bors ízlés szerint 2 fej szívsaláta 2 g Maldon só   Elkészítés: A fehér balzsamecet krémből, az […]

Panna cotta friss eperrel

Hozzávalók 2 főre Elkészítési idő: 35 perc Dermedési idő: (1-2 óra)   Hozzávalók:  280 g 30%-os habtejszín 120 g 2,8%-os tej 3 db zselatinlap 1 rúd vanília 40 g kristálycukor 1 csipet finom só 15 g barnacukor 15 g liszt 15 g vaj 15 g mandulaliszt 100 g eper néhány levél menta   Elkészítés: A […]