Hozzávalók 2 személyre:
- 250 g zöld spárga
- 100 g friss szamóca
- néhány levél friss saláta
- 6-8 g olívaolaj
- néhány levél friss turbolya
Mártáshoz:
- 135 g olvasztott vaj (ebből használunk keveset a spárgákhoz is)
- 2 tojássárgája
- 2 g finom só
- 1 db citrom
- 30 g víz
- 3-4 g kristálycukor
A megmosott salátaleveleket apróbbra tépkedjük és elosztjuk a tányérokon. Néhány szebb levelet meghagyunk a tálalás befejezéséhez.
A spárga pikkelyeit eltávolítjuk, megmossuk őket. Egy tepsire tesszük a sípokat, meglocsoljuk kevés olvasztott vajjal, enyhén sózzuk, majd 190 °C-ra előmelegített sütőben 6-8 perc alatt megsütjük őket.
A szamóca leveleit és szárát eltávolítjuk, majd csak ezután mossuk meg. A legszebb darabokat cikkekre, a többit apró kockára vágjuk. Daraboláskor figyeljünk arra, hogy a cikkezett gyümölcs maradjon egyben, így a vágási felület nem fog oxidálódni! Ezeket kis tányérra tesszük, tálalásig szobahőmérsékleten tartjuk. A felkockázott gyümölcsöt megízesítjük néhány csepp citromlével, és egy kevés cukorral. Tálalásig hűtőbe tesszük.
Elkészítjük a mártást. A vízfürdőhöz felteszünk forrni vizet. Fontos, hogy olyan lábasban, amire úgy passzol a fém keverőtálunk, hogy az alja nem ér bele a forró vízbe.
A keverőtálba öntjük a tojások sárgáját és legalább fél citrom levét. A fehérjére most nem lesz szükségünk. A citromlével összekevert sárgájához hozzáadjuk a cukrot, 2 g sót és a vizet, majd feltesszük a vízfürdőre és folyamatosan habverővel kevergetjük addig, amíg enyhén habos lesz. Ekkor óvatosan csorgatva hozzáöntjük a meleg, de nem forró olvasztott vajat. Néha érdemes levenni a keverőtálat a vízfürdőről, hogy ne csapódjon ki a tojássárgája. Ha puding sűrűségű lett a mártás, és hozzáadtuk az össze vajat, akkor készen vagyunk vele. Vegyük le a gőzről, s még néha keverjünk bele, hogy továbbra se csapódjon ki a tojás. A lekapcsolt vízfürdőn melegen tarthatjuk a mártást, miközben tálalunk.
A feltálalt salátalevelekre helyezzük a megsült spárgákat. Több pontban rákanalazzuk a „szamócaragut”. Gazdagon meglocsoljuk a mártással, majd ezután jöhetnek a félretett, olívaolajjal megízesített salátalevelek és a cikkre vágott gyümölcs is. Végül a turbolyával fejezzük be a tálalást.