Vissza

Szamócás spárga saláta hollandi mártással

Hozzávalók 2 személyre:

  • 250 g zöld spárga
  • 100 g friss szamóca
  • néhány levél friss saláta
  • 6-8 g olívaolaj
  • néhány levél friss turbolya

Mártáshoz:

  • 135 g olvasztott vaj (ebből használunk keveset a spárgákhoz is)
  • 2 tojássárgája
  • 2 g finom só
  • 1 db citrom
  • 30 g víz
  • 3-4 g kristálycukor

A megmosott salátaleveleket apróbbra tépkedjük és elosztjuk a tányérokon. Néhány szebb levelet meghagyunk a tálalás befejezéséhez.

A spárga pikkelyeit eltávolítjuk, megmossuk őket. Egy tepsire tesszük a sípokat, meglocsoljuk kevés olvasztott vajjal, enyhén sózzuk, majd 190 °C-ra előmelegített sütőben 6-8 perc alatt megsütjük őket.

A szamóca leveleit és szárát eltávolítjuk, majd csak ezután mossuk meg. A legszebb darabokat cikkekre, a többit apró kockára vágjuk. Daraboláskor figyeljünk arra, hogy a cikkezett gyümölcs maradjon egyben, így a vágási felület nem fog oxidálódni! Ezeket kis tányérra tesszük, tálalásig szobahőmérsékleten tartjuk. A felkockázott gyümölcsöt megízesítjük néhány csepp citromlével, és egy kevés cukorral. Tálalásig hűtőbe tesszük.

Elkészítjük a mártást. A vízfürdőhöz felteszünk forrni vizet. Fontos, hogy olyan lábasban, amire úgy passzol a fém keverőtálunk, hogy az alja nem ér bele a forró vízbe.

A keverőtálba öntjük a tojások sárgáját és legalább fél citrom levét. A fehérjére most nem lesz szükségünk. A citromlével összekevert sárgájához hozzáadjuk a cukrot, 2 g sót és a vizet, majd feltesszük a vízfürdőre és folyamatosan habverővel kevergetjük addig, amíg enyhén habos lesz. Ekkor óvatosan csorgatva hozzáöntjük a meleg, de nem forró olvasztott vajat. Néha érdemes levenni a keverőtálat a vízfürdőről, hogy ne csapódjon ki a tojássárgája. Ha puding sűrűségű lett a mártás, és hozzáadtuk az össze vajat, akkor készen vagyunk vele. Vegyük le a gőzről, s még néha keverjünk bele, hogy továbbra se csapódjon ki a tojás. A lekapcsolt vízfürdőn melegen tarthatjuk a mártást, miközben tálalunk.

A feltálalt salátalevelekre helyezzük a megsült spárgákat. Több pontban rákanalazzuk a „szamócaragut”. Gazdagon meglocsoljuk a mártással, majd ezután jöhetnek a félretett, olívaolajjal megízesített salátalevelek és a cikkre vágott gyümölcs is. Végül a turbolyával fejezzük be a tálalást.

 

Videó a recept elkészítéséhez:

Kápiapaprika krém recept

Hozzávalók 2 személyre: 1 kg kápiapaprika 1 csokor petrezselyem 2 gerezd fokhagyma 2 evőkanál olíva olaj só ízlés szerint   Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 200 Celsius-fokra, a megmosott paprikákat és a megpucolt fokhagymákat tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Kezdjük el sütni, majd, amikor már színt kaptak a paprikák, fordítsunk rajtuk egyet. Akkor lesznek készen, […]

Szamócafagylalt

Hozzávalók: 125 g szamóca 40 g cukor 10 cl tejszín 250 g görög joghurt Mosd meg az földieper szemeket és szedd le a száraikat. Néhányat szeletelj fel, a többit turmixold össze. Egy tálban verd fel a tejszínt elektromos habverővel, majd add hozzá a cukrot, ezután még 1-2 percig keverd a habverővel alacsonyabb fokozaton, hogy feloldódjon […]