Hozzávalók:
- 200 g teljes kiőrlésű liszt
- 100 g búzaliszt
- 150 g vaj
- 1 kis doboz natúr joghurt
- 2 evőkanál almapüré
- 1 tojás
- 1 csipet só
Töltelék:
- 100 g bármilyen bogyós gyümölcs
- 100 g cseresznye (magozva, félbevágva)
- cukor vagy édesítőszer ízlés szerint (elhagyható)
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd belemorzsoljuk a hideg vajat és a joghurtot, ezután alaposan összegyúrjuk a tésztát. 30 percet a hűtőben pihentetjük, majd lisztezett felületen egész vékonyra (néhány mm) kinyújtjuk. Közben 200 fokra előmelegítjük a sütőt. A kinyújtott tésztára eloszlatjuk a tölteléket, majd a széleit behajtogatjuk, lekenjük tojással és az előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
A piros-lilás bogyós gyümölcsök színanyaga, növényi hatású vegyülete (fitonutriense) az antocianin, amely jó hatással van a szív- és érrendszerünkre és daganatmegelőző hatása is van. A szeder, a málna vagy a cseresznye gyakori, szezonális fogyasztásával nagy mennyiségű fitonutrienst tudunk a szervezetünkbe vinni, akár egy finom galette-tel, amely egy nagyon egyszerűen elkészíthető sütemény és uzsonnára is bátran fogyasztható.
Recept: Fülöp Lili