Vissza

Nyári galette

Hozzávalók:

  • 200 g teljes kiőrlésű liszt
  • 100 g búzaliszt
  • 150 g vaj
  • 1 kis doboz natúr joghurt
  • 2 evőkanál almapüré
  • 1 tojás
  • 1 csipet só

Töltelék:

  • 100 g bármilyen bogyós gyümölcs
  • 100 g cseresznye (magozva, félbevágva)
  • cukor vagy édesítőszer ízlés szerint (elhagyható)

Elkészítés:
A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd belemorzsoljuk a hideg vajat és a joghurtot, ezután alaposan összegyúrjuk a tésztát. 30 percet a hűtőben pihentetjük, majd lisztezett felületen egész vékonyra (néhány mm) kinyújtjuk. Közben 200 fokra előmelegítjük a sütőt. A kinyújtott tésztára eloszlatjuk a tölteléket, majd a széleit behajtogatjuk, lekenjük tojással és az előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.

A piros-lilás bogyós gyümölcsök színanyaga, növényi hatású vegyülete (fitonutriense) az antocianin, amely jó hatással van a szív- és érrendszerünkre és daganatmegelőző hatása is van. A szeder, a málna vagy a cseresznye gyakori, szezonális fogyasztásával nagy mennyiségű fitonutrienst tudunk a szervezetünkbe vinni, akár egy finom galette-tel, amely egy nagyon egyszerűen elkészíthető sütemény és uzsonnára is bátran fogyasztható.

 

Recept: Fülöp Lili

Nyári frissítő saláta

Hozzávalók 2 személyre: 2 cikk görögdinnye 4 evőkanál fetasajt 1 db őszibarack (vagy más barackféle) 2 marék madársaláta 1 kisebb fej lilahagyma 1/2 csokor menta bors, olívaolaj ízlés szerint   Elkészítés: A dinnyét és a barackot kisebb darabokra vágjuk, majd egy tányérra tesszük, megszórjuk a fetával, a felszeletelt hagymával és a salátával. Rátépkedjük a mentát, […]

Zöldségnyárs grillezett sajttal

Hozzávalók 2-3 fő részére: 2 db sárgarépa 2 db kápia paprika 2 db erős hegyes paprika 2 db TV paprika 1 db cukkini 1 db padlizsán 1 db Halloumi sajt (grillsajt) finomsó frissen őrölt feketebors 8 ág kakukkfű 1 kis csokor menta 350 g görög joghurt 1 dl olívaolaj 3-4 db paradicsom 1-2 szál újhagyma […]