Csiperkegomba

 

AZ ÉVSZAK:

Egész évben

 

A TERMESZTÉS:

A fehér csiperkegomba a legnagyobb arányban termesztett gombaféle hazánkban és az egész világon. A csiperke 45%-át Budapest környékén és Pest megyében termesztik. Emellett még Győr-Moson-Sopron és Heves megyében folyik nagyobb mennyiségben a termesztése.

 

A JELLEMZŐK:

A barna és a fehér csiperke beltartalmilag hasonló, ízvilágában a barna csiperke intenzívebb, karakteresebb. Megtalálható benne B-vitamin, különböző niacin, a folsav és a pantoténsav. Jelentős mennyiségben tartalmaznak D-vitamint is. Találkozhatunk még úgynevezett portobelló gombával, amely a hagyományos barna csiperkegomba nagyméretű változata.

 

HOGYAN VÁLASSZUNK:

Nézzük meg a szedés és a felhasználhatóság idejét. Kimérős gombánál kerüljük a túl száraz, esetleg nyálkás érzetű gombákat.

 

HOGYAN TEGYÜK EL:

Gombát száraz, sötét és hűvös helyen kell tárolni. A csomagolását illetően figyelni kell arra, hogy ne műanyagban tartsuk, hiszen fontos, hogy szellőzni tudjon. Hűtőszekrényben legfeljebb pár napig érdemes tartani, közvetlenül az elkészítés előtt mossuk csak meg.

 

RECEPTAJÁNLÓ:

Sztroganov-sertés laskagombával

Sonkás-gombás tészta

Töltött, sült gombafejek

Sütőtök és gomba

Csillagpite

Aranyszakáll titkos varázsfőzete